Beginnen met hardlopen

Je bent nooit te oud om te beginnen met hardlopen, zelfs al heb je vroeger weinig of nooit aan sport gedaan. Wanneer je begint met hardlopen kan je genieten van de vele voordelen die een regelmatige looptraining je kan bieden zoals: een verminderde kans op hartaandoeningen, diabetes en depressie etc. Bovendien worden je botten en je spieren een stuk steviger en kan hardlopen jouw ondersteuning bieden voor het behalen van een gezonder gewicht.

Hardlopen is een belastende sport voor je botten en pezen. Om overbelastingletsels te voorkomen is het dan wel noodzakelijk dat je niet te hard van stapel loopt, doseer je training en neem op tijd rust om je lichaam te laten herstellen. Wordt lid van een club en laat je begeleiden, investeer in de juiste uitrusting aan want, dan wordt hardlopen veel leuker en bespaar je jezelf ongemakken.

Lees al onze tips hieronder:

10 tips voor de startende hardloper​

  1. Start met een hardloopclinic, in deze clinic wordt je beleid om de eerste 5 km aan een stuk zelfstandig te lopen, deze hardloopclinic neemt een aantal weken in beslag en je loopt nooit alleen.
  2. Laat je professioneel adviseren bij de aankoop van je loopschoenen. Goede loopschoenen kunnen je heel wat ongemakken besparen.
  3. Geef je lichaam veel tijd om heel geleidelijk aan te passen aan de belasting van de nieuwe vorm van bewegen. Begin daarom met afwisselend rustig met hardlopen en afwisselend te wandelen. Neem nogmaals de tijd, want spieren en pezen hebben tijd nodig om aan te passen.
  4. Start met een warming-up en eindig met een cooling-down.
  5. Word lid van een club, samen sta je echt sterker en haal je er nog méér plezier uit want, samen kom je verder.
  6. Geniet zoveel mogelijk tijdens de looptraining. Het heeft geen zin om als starter buiten adem te raken, juist door te genieten krijg je er plezier in, en ga je vanzelf vaker, verder en uiteindelijk vanzelf sneller.
  7. Beperk in de beginfase je looptraining tot maximaal twee sessies per week. Neem na iedere looptraining 1 tot 2 dagen rust.
  8. Ga eerst voor een afstand aan een stuk hardlopen, focus daarna pas later op de snelheid.
  9. Start met intervaltrainingen, door tempo te wisselen word je sneller en train je je lichaam op diverse snelheden te functioneren, bij Quo Vadis zijn er diverse baantrainingen wekelijks georganiseerd door een gediplomeerde trainer.
  10. Stop onmiddellijk met je training als je ergens pijn voelt. Een extra rustdag kan soms wonderen doen.